پی اچ پی یک زبان برنامه نویسی سمت سرور است. که برای توسعه وب سایت های استاتیک یا وب سایت های پویا یا برنامه های کاربردی وب مورد استفاده قرار می گیرد. PHP مخفف عبارت Hypertext Preprocessor به معنای پیش پردازند فرامتن می باشد گه در سال ۱۹۹۴ توسط رسموس لردورف ایجاد شد . سپس توسط سایرین توسعه و گسترش پیدا کرد. اولین نگارش عمومی آن در اوایل سال ۱۹۹۵ ارائه شد و با نام Personal Home Page روانه بازار شد که البته بسیار ساده بود.
php یک زبان برنامه نویسی برای طراحی وب سایت های پویا است. با بزرگ شدن دنیای اینترنت و فراگیری طراحی وب سایت های متنوع دیگر زبان HTML پاسخگویی نیاز مدیران وب سایت ها نبود. از این روز نیاز به زبانی بود تا بتواند مانند نرم افزار های DESKTOP عمل کند و به راحتی قابل گسترش باشد.
زبان php یک زبان سمت سرور است به این معنا که کدهای php بر روی سرور تفسیر شده و خروجی html یا خروجی های دیگری که برای کاربر قابل نمایش باشد را نشان میدهد.
از مشهورترین نرم افزارهای ساخته شده با PHP می توان به سیستم های مدیریت محتوایی (cms) چون جوملا، وردپرس ، دروپال و … اشاره کرد.
سایت های فراوانی در جهان براساس زبان PHP نوشته شده اند و هر روز نیز بر تعداد آنها افزوده می شود. بر طبق آمار منتشر شده بیش از ۶۰% از سایت های موجود در سرورها با زبان PHP نوشته و بارگذاری شده است که از مهمترین آنها می توان به ویکی پدیا و فیسبوک اشاره کرد.
برخی دیگر از ویژگی های زبان برنامه نویسی php
- Php یک ابزار اوپن سورس و رایگان است به همین دلیل هاست هایی که میزبانی آن را انجام می دهند بسیار ارزان تر از هاست های NET. هستند.
- Php بر روی تمامی پلتفورم های معروف مثل ویندوز،لینوکس و مکینتاش قابل اجراست.
- PHP یک ابزار ساخت یافته بوده و یادگیری آن بسیار ساده است.
- ابزار کار با PHP همگی اوپن سورس بوده و استفاده از آن رایگان هستند.
- اجرای یک اسکریپت PHP به طور متوسط تا سه برابر یک اسکریپت ASP است.
Php زبان تخصصی طراحی وب و اپلیکیشن
شاید به جرأت بتوان گفت یکی از دلایل محبوبیت زبان برنامهنویسی php به عنوان یک زبان سمت سرور، این است که PHP در ابتدا به عنوان ابزاری برای ساخت صفحات HTML و مدیریت فرمها طراحی شده است.
به عبارت دیگر، پیاچپی تنها زبانی است که با رویکرد طراحی سایت ابداع شده و به نوعی میتوان گفت که یک زبان تخصصی سمت سرور برای طراحی وب و اپلیکیشن است.
این ادعا هرگز بدان معنا نیست که با سایر زبانهای برنامهنویسی نمیتوان سایتهای دینامیک طراحی کرد؛ بلکه منظور این است که پی اچ پی برای این کار ساخته شده است و به نوعی میتوان گفت که زبانی تخصصی برای طراحی سایت است.
به علاوه، این ادعا هرگز بدان معنا نیست که پیاچپی زبان بهتری نسبت به سایر رقبا است بلکه صرفاً در حوزه فوقالذکر، پیاچپی یک سر و گردن نسبت به رقبا بالاتر است. نسخه وب اپلکیشن حالتی است که شما علاوه بر استفاده از امکانات اپلیکیشن های اندروید و ای او اس میتوانید مشابه این امکانات را بر روی وب سایت داشته باشید.
در این حالت است که از یک پنل مشترک پلتفرم های وب سایت، اندریود و ای او اس مدیریت میشوند و سیستم تحت وب به صورت یکپارچه از طریق پنل مدیریت حرفه ای و داینامیک شده ای مدیریت میشود.
طراحی وب اپلیکیشن با طراحی وب ویو کاملا متفاوت است. در نسخه وب ویو، شما ویویی کاملا ریسپانسیو شده از ساختار وب سایت را بر روی گوشی خود خواهید داشت. بنابراین نسخه وب ویو برنامه نویسی سمت اپلیکیشن ندارد و برنامه به صورت انلاین از روی وب سایت خوانده میشود.
ممکن است از خود بپرسید مزایا وب اپلیکیشن و وب ویو نسبت به یکدیگر در چیست؟ در نسخه وب اپلیکیشن شما امکانات پلتفرم ها را به صورت یکسان مطابق با ui و ux اپلیکیشن یا وب سایت دریافت میکنید.
در واقع در نسخه وب اپلیکیشن شما از بزرگترین مزیت اپلیکیشن ها که طراحی راحت و کاربردی است بهره مند هستید اما در نسخه وب ویو شما بدون طراحی استاندارد ساختار اپلیکیشن مجبور خواهید بود از امکانات وب سایت استفاده کنید.
همچنین با برنامه نویسی جداگانه وب سایت و اپلیکیشن های اندروید و ای او اس در نسخه وب اپلیکیشن امکان توسعه نامحدود امکانات بر روی هر پلتفرم بنا به نوع سیستم عامل و کاربری ان وجود خواهد داشت.
طراحی سایت php برای افرادی مناسب است که می خواهند سایتی تماما سفارشی و کاملا بر اساس ویژگی ها و امکانات مورد نیاز آنها طراحی شود.
یادگیری php
زبان ساختار یافته ی php این امکان را فراهم کرده است، حتی افرادی که تجربه چندان زیادی در زمینه ی برنامه نویسی ندارند با چند اموزش اصولی میتوانند کدنویسی با این زبان را انجام دهند.
این در حالی است که یادگیری و به کارگیری دیگر زبان های سمت سرور برای برنامه نویسی به این راحتی نیست. البته میتوان گفت زبان پایتون نیز جزو زبان های اسان برای یادگیری است.
بازار کار php
همانطور که پیش تر ذکر شد؛ زبان php در طراحی cms هایی چون وردپرس، جوملا، دروپال و… به کار گرفته شده است .
از انجایی که بخش قابل توجهی از وب سایت های بزرگ و کوچیک با اینگونه cms های طراحی شده اند بنابراین برای طراحی و توسعه وب سایت ها زبان برنامه نوسی php بسیار پرکاربرد و بازارکار آن بسیار خوب است.
امیدواریم از این مقاله از اگرت لذت برده باشید.